28/3/09

Τους επιστήμονες θα τους ακούσει κανείς;

Είχα πάει σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του "Λάτσειου" Δημοτικού Μεγάρου, στην ομιλία για την σημασία και τα μέτρα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών.
Στην ομιλία αυτή κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π., κ. Μουτζούρης, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Μαυράκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Φερεντίνος που πλαισιώνονταν από τον κ. Αποστολόπουλο, του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί τοπικοί φορείς, με τον Δήμαρχο Πύργου κ. Παρασκευόπουλο, βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι της Ν.Α. Ηλείας.
Παρών και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, καθώς και αρκετοί συνάδελφοι Μηχανικοί.
Παρόντες και εκπρόσωποι των οικιστών των παράκτιων περιοχών, των οποίων το μέλημα μετά από όσα άκουσαν, ήταν να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα κτίσματά τους τα οποία βρίσκονται στην παράκτια ζώνη που μέρα με την μέρα διαβρώνεται από το κύμα και τον άνεμο. "Να νοικοκυρευτούμε" όπως είπε ο κύριος εκπρόσωπος...
Παραβλέποντας τους οικιστές, εντύπωση μου έκανε η ομιλία του καθηγητή του Ε.Μ.Π., κ. Μαυράκου, πάνω στην μελέτη των κυμάτων. Μας παρουσίασε μια κυματική μελέτη που έκανε το Ε.Μ.Π. για το λιμάνι του Κατακόλου, με την νέα μαρίνα και προβλήτα του λιμανιού.
Είναι γνωστό το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο Κατάκολο, όταν το κύμα ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια και η εξήγηση βγήκε μέσα από την κυματική μελέτη: παρόλο που το λιμάνι λειτουργεί καλώς στα συνηθισμένα όρια, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο όπου λαμβάνει χώρα το φαινόμενο του συντονισμού και τα κύματα παλινδρομούν μέσα στο λιμάνι και σε συγκεκριμένα σημεία βγαίνουν έξω ενώ χτυπούν και την μαρίνα.
Το λιμάνι του Κατακόλου μοντελοποιήθηκε σε Η/Υ και προτάθηκαν λύσεις, οι οποίες με προσομοίωση έδειξαν ότι λύνουν το πρόβλημα.
Αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας κουβέντιασα με τον Δήμαρχο του Πύργου το θέμα αυτό. Πόσο πιο απλό θα ήταν η μελέτη αυτή να είχε προηγηθεί της υλοποίησης. Πόσο θα έπρεπε η Πολιτεία, οι φορείς και οι τοπικοί άρχοντες, να προσφεύγουν στην επιστημονική κοινότητα και τους επιστημονικούς επαγγελματικούς φορείς όπως το ΤΕΕ, παίρνοντας την γνωμοδότησή τους για την σκοπιμότητα, την εφικτότητα και την βέλτιστη λύση των εκάστοτε τεχνικών και όχι μόνο έργων. Ο δήμαρχος συμφώνησε μαζί μου, λέγοντας ότι πλέον έχει στα χέρια του μελέτη και το Κατάκολο θα διορθωθεί, ωστόσο πράγματι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Ο Δήμαρχος έκανε μια πρόταση στο Ε.Μ.Π. να εκπονήσει μια πλήρη μελέτη για την ακτογραμμή του Δήμου Πύργου τουλάχιστον - ενώ το ίδιο πιθανόν θα κάνει και η Νομαρχία, πρόταση την οποία ο πρύτανης αποδέχθηκε ευχαρίστως.

Επιτέλους, κύριοι τοπικοί άρχοντες, βλέπετε ότι οι επιστήμονες είναι εδώ, τα Δημόσια Πανεπιστήμια παράγουν έργο και είναι στην διάθεσή σας, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ!
Επιτέλους, να μην κοιτάζετε τις ψήφους με ανακοινώσεις του τύπου "το έργο πρέπει να υλοποιηθεί εδώ και τώρα" ή "έργο στο τάδε μέρος γιατί ο λαός το απαιτεί"...
Έργα ναι, αλλά όπως πρέπει στον χρόνο που πρέπει. Γιατί τα λάθη πληρώνονται και πολύ περισσότερο αν δεν τα πληρώσουμε εμείς, θα τα πληρώσουν τα παιδία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: