7/7/09

Blackle: Ένας τεχνολογικός urban legent...Κοινώς; Μύθος!

Μου ήρθε πρόσφατα το εξής e-mail:
Δημοσιοποιήθηκε μια μελέτη φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που καταδεικνύει ότι, αν η υπηρεσία Google Search είχε μαύρη οθόνη, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια παγκόσμια συχνότητα χρήσης της, σύμφωνα με υπολογισμούς , θα είχαν σωθεί..... τουλάχιστον 750 μεγαβατώρες ανά χώρα για κάθε έτος!!!!! Η Google, ανταποκρινόμενη στη μελέτη, δημιούργησε μια   μαύρη έκδοση της μηχανής αναζήτησης , που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και ονομάζεται Blackle.. Η έκδοση αυτή εξοικονομεί  μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνει τόσο το modem-router όσο και η οθόνη του υπολογιστή.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ να διαδοθεί η σελίδα ΚΑΙ αλλάξτε την διεύθυνση του Google σε http://www.blackle.com
ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙΣΤΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΩΘΕΙ!!!!!


Το θέμα το είχα διαβάσει και στο παρελθόν και ήξερα ότι ήταν μύθος, έψαξα όμως σε blogs για να απαντήσω στο παραπάνω email όπως συνήθως κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις μύθων και σας παραθέτω τα facts, τις απόψεις των bloggers που με βρίσκουν σύμφωνο, καθώς και ένα μικρό δικό μου σχόλιο...
*Και εγώ προτιμώ το μαύρο χρώμα στο blog μου, αλλά για καθαρά αισθητικούς λόγους!

Πρώτον, η τεχνική σκοπιά από την ιστοσελίδα http://www.greenaction.gr :
Παρόλο που η όλη θεωρία θα μπορούσε να έχει κάποια βάση, η αλήθεια είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη θεωρία ισχύει για τις οθόνες καθοδικού σωλήνα (crt ή “λάμπες”). Στις συγκεκριμένες οθόνες η απόδοση του λευκού, προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από την οθόνη, ενώ αντίθετα η απόδοση του μαύρου έχει την μικρότερη δυνατή κατανάλωση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα.

Στις οθόνες tft και lcd (επίπεδες οθόνες ή “flat”), τα πράγματα διαφοροποιούνται και στην πραγματικότητα αντιστρέφονται! Το λευκό δεν καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα χρώματα, σε αντίθεση με το μαύρο που έστω και οριακά, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αποδοθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι στην συγκεκριμένη τεχνολογία (lcd -tft), η οθόνη φωτίζεται μόνιμα. Έτσι η απόδοση του λευκού είναι εύκολη σε αντίθεση με την απόδοση του μαύρου που για να επιτευχθεί θα πρέπει να “εμποδίσει″ το φως που παράγει η οθόνη, κάτι που απαιτεί περισσότερη ενέργεια (αφού το φως δεν κλείνει, άλλα εμποδίζεται).

Αν αναλογιστούμε ότι πλέον όλες οι οθόνες που πωλούνται είναι tft, καθώς επίσης ότι ήδη η εγκατεστημένη βάση τους έχει ξεπεράσει αυτή των crt, συμπεραίνουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που επικαλείται το blackle είναι μύθος. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, θα ήταν πολύ ποιο χρήσιμο η αντικατάσταση (ανακυκλώνοντας την) της παλιάς ενεργοβόρας crt οθόνης μας (όπου αυτό είναι εφικτό) με μία οθόνη tft που καταναλώνει ελάχιστο συγκριτικά ρεύμα.

Συμπέρασμα: Μύθος!

Μια άλλη προσέγγιση, από το portal QWERTY.gr :

Είναι η μόδα του millennium να αποκτούν όλοι *ξαφνικά* περιβαλλοντική συνείδηση. Παγκόσμιας φήμης τραγουδιστές, ηθοποιοί του Hollywood, κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας, … εταιρίες του Internet. Μία από αυτές είναι η “Heap Media”!

Η Heap Media χρησιμοποιώντας το “Google custom search” (κάθε ιστοσελίδα μπορεί να συμπεριλάβει την αναζήτηση της Google και τα αποτελέσματα οποιασδήποτε αναζήτησης να φαίνονται στο ίδιο το site.), και αφού υιοθέτησε την πολιτική του μαύρου φόντου, δημιούργησε το Blackle, μία μηχανή αναζήτησης παίρνοντας αποτελέσματα από το Google-search με μαύρο φόντο αντί του άσπρου που έχει η κάθε Google σελίδα. Η Heap Media υποστήριξε ότι χρησιμοποιώντας το Blackle αντί της κλασσικής Google μηχανής αναζήτησης θα σωζόταν ενέργεια!
Το παραπάνω στηρίζεται στο εξής πόρισμα ενός αμερικάνικου Πανεπιστημίου: οι οθόνες χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια για να εμφανίσουν το λευκό (ή ανοιχτά χρώματα) παρά το μαύρο (ή σκοτεινά χρώματα)!

Αναλύοντας το πόρισμα …

Εδώ η Heap Media κάνει ό,τι και οι δικηγόροι: δεν λέει ψέματα, απλά δεν λέει όλη την αλήθεια!
Το πραγματικό πόρισμα είναι το εξής: Οι CRT οθόνες(εκείνες οι μεγάλες που βλέπουμε στις ταινίες του 80′-90′) πράγματι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την εμφάνιση φωτεινών χρωμάτων.
Τί γίνεται όμως με τις LCD ή τις επίπεδες οθόνες, που είναι ήδη το 75% της αγοράς;
Η απάντηση: Είτε τα ποσοστά κατανάλωσης είναι ίδια, ή μάλιστα γίνεται το ακριβώς αντίθετο, χρησιμοποιούν παραπάνω ενέργεια για να εμφανίσουν σκοτεινά χρώματα, κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι έρευνες της Google!
Μερικά ύποπτα …

  1. Η “Heap Media” στο τέλος των επιχειρημάτων της μας προτρέπει να έχουμε το Blackle ως κύρια σελίδα μόλις ανοίγουμε τον web browser μας! Γιατί? Γιατί να μη βάλω μία μαύρη κενή σελίδα και να δίνω “hits” στη σελίδα της Heap Media?
  2. Πολλά spam e-mails κατακλύζουν το διαδίκτυο «προμοτάροντας» το Blackle και στηρίζοντας τις απόψεις τους σε ανύπαρκτες έρευνες Πανεπιστημίων.
  3. Πολλά groups δημιουργούνται σε social networks (βλέπε Facebook) για το Blackle?!?!

Μήπως είναι ένα σκόπιμο viral marketing?

Καλωσήρθατε στη σύγχρονη διαφήμιση …

Τέλος, ένα σχόλιο δικό μου σε τεχνική βάση:
Αυτό σχετικά με την εξοικονόμηση σε σχέση με τις CRT και τις LCD οθόνες μάλλον θα αλλάξει και πάλι, με την έλευση των νέων οθονών τεχνολογίας LED: H οθόνη δεν θα φωτίζεται από λάμπες όπως τώρα στις LCD, αλλά από πολλά τον αριθμό LEDs τα οποία χοντρικά θα αυξομειώνουν την έντασή τους έως και θα σβήνουν εντελώς, αναλόγως τις απαιτήσεις φωτισμού του εκάστοτε σημείου της οθόνης. Έτσι, και η χρωματική απόδοση θα αυξηθεί κατακόρυφα και ταυτόχρονα θα πέσει η κατανάλωση ενέργειας, αφού θα χρησιμοποιείται φωτισμός μόνο όπου χρειάζεται. Επιπλέον, τα LEDs είναι εξορισμού πολύ οικονομικά ενώ έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής (πολύ πιθανό δε στο μέλλον να δούμε και οθόνες φτιαγμένες - όχι φωτιζόμενες δηλαδή - από LEDs).
Εκεί θα έχει και πάλι νόημα το blackle, όσο νόημα βέβαια μπορεί να έχει στα ήδη οικονομικότερα όπως προείπα, LEDs...

...και η αντίστοιχη δημοσίευση, από το blog της Google!






Δεν υπάρχουν σχόλια: