21/12/09

H μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφία: 26 Gigapixel!

Στα 26 Gipapixel σταμάτησε το... κοντέρ! Πρόκειται για την μεγαλύτερη αυτή την στιγμή ψηφιακή φωτογραφία στον κόσμο, η οποία παρουσιάζεται μέσα από την ιστοσελίδα www.dresden-26-gigapixels.com . Η φωτογραφία δεν είναι μια μοναδική λήψη, αλλά πρόκειται για ένα κολλάζ 1.665 φωτογραφιών που λήφθηκαν από ένα ειδικού σκοπού ρομπότ εφοδιασμένου με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Canon 21,4 MPx, σε μια διαδικασία 172 λεπτών! Τόσο χρειάστηκε για να σαρωθεί ο ορίζοντας της Δρέσδης, ενώ η διαδικασία συνδυασμού των επί μέρους κομματιών σε μια ενιαία φωτογραφία διήρκεσε 94 ώρες συνεχούς εργασίας, σε έναν επίσης ειδικού σκοπού υπολογιστή με 16 επεξεργαστές και 48 GB μνήμης RAM!
Στην φωτογραφία απεικονίζεται η πόλη της Δρέσδης, και στην παρουσίαση μέσω της ανωτέρω ιστοσελίδας ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ζουμάρει διακρίνοντας λεπτομέρειες, σε επίπεδο που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι!
Η παραπάνω τεχνολογία πέραν της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μπορεί να βρει εφαρμογή σε πληθώρα τεχνολογικών και επιστημονικών τομέων - σίγουρα πάντως το ρεκόρ δεν θα διαρκέσει και για πολύ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: