26/2/09

Μην πετάτε τα UPS σας, όταν δεν λειτουργούν πλέον καλά...


Γιατί υπάρχει τρόπος να τα ξαναζωντανέψετε! Το πως; Εντελώς απλό! Τι είναι στην ουσία ένα UPS; Ένας φορτιστής, μια μπαταρία, και ένα μάτσο ηλεκτρονικά!
Όταν το UPS σας πάψει να λειτουργεί σωστά/πέφτει γρήγορα, το πιο πιθανό είναι να τα έχει φτύσει απλά, η μπαταρία του η οποία συνήθως είναι μολύβδου-οξέως (lead-acid) μπαταρίες φθηνές μεν που δεν φημίζονται όμως για την διάρκεια ζωής τους υπό συνθήκες διαδοκικών φορτίσεων-αποφορτίσεων...

Η λύση λοιπόν όταν δούμε ότι το UPS μας υπολειτουργεί, είναι απλά, να του αλλάξουμε μπαταρία. Ότι θα κάναμε δηλαδή, όταν πχ το τηλεκοντρόλ μας δεν αλλάζει πλέον κανάλια. Εσείς παίρνετε κάθε φορά καινούριο τηλεκοντρόλ; Ούτε κι εγώ!
Οι μπαταρίες των UPS συνήθως είναι 12 V - 9 mAh, και αυτά τα χαρακτηριστικά αναγράφονται τόσο στο manual όσο και σε ταμπελάκι, επάνω στο UPS. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να δοθεί λίγη προσοχή, είναι στις διαστάσεις της μπαταρίας, όπου εκεί θα πρέπει να διαθέσετε 5 λεπτά και να τις μετρήσετε, για να είστε σίγουροι ότι η νέα μπαταρία που θα παραγγείλετε θα χωρέσει στο κουτί του UPS.
Μπαταρίες μπορείτε να βρείτε στο www.batteries.gr αλλά και σε πολλά τοπικά καταστήματα.
Το να αλλαχθεί η μπαταρία είναι σχετικά απλό. Αφού ξεβιδωθεί το καπάκι του UPS την βλέπουμε φάτσα-κάρτα, έχει δυο καλωδιάκια - ένα μαύρο, ένα κόκκινο τα οποία και αποσυνδέουμε. Στην συνέχεια αφαιρούμε την παλιά μπαταρία και τοποθετούμε την νέα, συνδέοντας τα καλωδιάκια στα αντίστοιχα βύσματα (υπάρχει χρωματική ένδειξη πάνω στην μπαταρία). ΠΡΟΣΟΧΗ μην τα συνδέσετε ανάποδα, μπορεί να γίνει διαρροή επικίνδυνων χημικών που βρίσκονται μέσα στην μπαταρία!
Επίσης, εννοείται ότι όσο γίνονται αυτά, το UPS είναι κλειστό και αποσυνδεδεμένο από το ρεύμα και από τις συσκευές που εξυπηρετούσε!!!
Μετά την αλλαγή της μπαταρίας, καλό θα ήταν να συνδέσουμε κάποια συσκευή πάνω στο UPS και να αφήσουμε την μπαταρία να αδειάσει εντελώς προτού συνδέσουμε το UPS στο ρεύμα, για να εκμεταλλευτούμε όλο το εύρος της χωρητικότητάς της. Την παλιά μπαταρία δεν την πετάμε, αλλά την δίνουμε σε ειδικά μαγαζιά για ανακύκλωση καθώς είναι πολύ επικίνδυνη για το περιβάλλον!
Έτσι, αντί να αγοράσουμε ένα νέο UPS κόστους περίπου 60 - 70 euro, με μια μπαταρία 25 euro έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και εξοικονόμηση 60 %...

Δεν υπάρχουν σχόλια: